Stempelen

 

Iedereen kent wel een of andere techniek om te stempelen met verf.De bestaande stempel kussens en stempels die je in de handel kan kopen, die worden niet besproken. Er zijn nog zoveel andere materialen waar je mee kan stempelen, zoals wasspelden, hout, kurken stoppen, stopjes van flessen, knopen, aardappelen, sponzen, …

Hieronder komen aardappelstempelen, stempelen met bestaande vormen, stempelen met natuurlijk materiaal en het uitrollen van voorwerpen aan bod.

Materiaal

Aardappelen

Natuurlijk materiaal zoals blaadjes, takjes, kroontje van een eikel, stenen, …

Bestaande vormen zoals, kurken stoppen, dopjes van een fles, tandenstokers, leeg cd-doosje of cassette doosje, kappotte cd’s, …

Touw, Mes, Plakkaatverf, vingerverf, stempelkussen, textielverf of … (niet vloeibare verf)
De verf word best op voorhand per kleur verdeeld op een bordje of een doekje zodat de kinderen daar makkelijk hun verf kunnen nemen.

 

Aardappelstempelen

Je begint met een aardappel in twee te snijden.

Dan snij je een vorm uit de aardappel. Je snijdt zo dat je figuur eruit springt. Het teveel aan aardappel snij je dus weg. Je kan best iemand laten helpen. Je kan ook als hulpmiddel eerst je letter, cijfer of figuur tekenen en dan op de lijnen uitsnijden (Het beste voor aardappelstempelen zijn cijfers of letters. Dit zijn dingen waarbij je niet veel kleine stukjes eruit moet halen)

Als dit gedana is kan je beginnen stempelen. Je drukt je stempel in verf of je doet met een penseel verf op de stempel.

Druk dan de stempel zo stevig mogelijk op het papier. Je moet ervoor opletten dat de stempel niet teveel verschuift.

Je moet elke keer voor je terug wil stempelen nieuwe verf op je stempel doen om een mooi effect te blijvne krijgen. Als je dat niet doet, dan krijg je een lichtere kleur en kan de vorm onduidleijker worden.

 

Stempelen met bestaande vormen

Je gaat gaat op dezelfde manier te werk als hierboven wat het stempelen betreft. Je moet alleen geen vormen meer uitsnijden. Je kan ineens beginnen met je stempel in de verf te drukken en te stempelen op je blad. Je ken gemakkelijk gebruik maken van huishoudelijk materiaal of materiaal dat dagelijks gebruikt worden, dit is een plezante manier om vormen te leren kennen. Speel met de vormen.

 

Stempelen met natuurlijk materiaal

Dit is, net zoals de vorige, stempelen met een bestaand figuur. Alleen gebruik je nu natuurlijk materiaal zoals blaadjes.

 

Uitrollen van voorwerpen

Je draait een touw, stuk jeans, jutte, … rond een deegrol en dan rol je deze door de verf. Als dat gebeurd is, dan rol je met de deegrol over een blad. Zo maak je een afdruk van wat je rond de deegrol hebt gedaan.

Als varatie kan je ook in een zacht materiaal zoals mousse tekeningen uitsnijden. (zoals bij de aardappelen) Als je dat gedana hebt, dan draai je dat rond een deegrol en bind het vast met touw. Nadien ga je op dezelfde manier te werk als met het touw.