Het begon met een A4-tje...

01-06-2012 13:20
foto: Esselien de Groot Taaltotaal
Coevorden - ‘We begonnen met een A4’tje, inmiddels is het al een draaiboek van een pagina of vijftien.’ Monique Sulman is met haar medebestuursleden van BSV De Ballast dolenthousiast over hun poging het langste schilderij van Nederland te maken. Het huidige record van scholen uit Hillegom staat op 300 meter, deze groep gaat voor 500 meter. En er is al ruim 700 meter aan schilderdoek beschikbaar...
Monique: ‘We hadden een bestuursvergadering en we wilden wat bijzonders doen, een record verbreken of zo. We hebben allerlei mogelijkheden overwogen, maar niet alles is leuk. Ach, toen werd een recordpoging voor het langste schilderij genoemd en dat hebben we verder uitgezocht. Waar moet je bijvoorbeeld aan voldoen om in het Guinness Book of Records te komen? Het wereldrecord staat op 7,5 kilometer, dat vonden we wat te hoog gegrepen…’, lacht Monique. De enthousiaste groep mensen bestaat verder uit Petra ter Veen, Emmy Schlepers, Koos Klootsema, Daniëlle Tichelaar, Rens ter Veen, Anita Hoogeveen en Brenda Welink.

Sneeuwbaleffect
Toen de bedoeling van deze mensen bekend werd, ontstond een sneeuwbaleffect. ‘We deden’, vertelt Koos Klootsema, ‘een oproep voor sponsoring, we wisten niet wat ons overkwam. Erik Schuldink van Woontrends was de eerste die reageerde. Hij heeft het schilderdoek beschikbaar gesteld.’ Petra ter Veen vult aan: ‘Dat was 150 centimeter hoog, maar het doek moet 75 centimeter hoog zijn. Dus dat hebben we allemaal op maat gemaakt.’ Een sponsor voor de verf is gevonden in Sanders Schilders. Hoofdsponsors zijn ook de Coevorder Handelsvereniging en Kantoorboekhandel Kardol. Medesponsors zijn zaal De Loo en Benèl. Er is door kinderen uit de buurt geoefend op het doek om te zien of het geschikt was. Dat ging heel goed.

Schilders
Ook schilders dienden zich direct aan. ‘We dachten eerst alleen aan scholen. We hebben al respons van de Dr. Picardtschool, de Panta Rheischool, de Buitenvreeschool de St. Willibrordusschool, Brede School Som en De Nieuwe Veste. Daarnaast kwamen er spontane aanmeldingen vanuit de Ballast, De Voorde en De Schutse, het Ganzennest, Germanicus, Stichting Peuterspeelzalen Coevorden en De Trans’, laat Monique weten. Rens ter Veen vertelt, dat de scholen over anderhalve week het schilderdoek krijgen. ‘Zij kunnen dan tot de zomervakantie gaan schilderen. We krijgen tijdens de kasteelmarkten op zaterdag in het centrum een kraam van de Coevorder Handelsvereniging, waar geschilderd kan worden.’ De eerste schilderdag is op zaterdag 9 juni in de stad. ‘Zo lang we stof hebben, gaan we ermee door’, zeggen de bestuursleden. ‘Als mensen zelf doek hebben, kan dat ook. Het doek moet wel een hoogte van 75 centimeter hebben.’ Er moet worden geschilderd met watergedragen verf, plakkaatverf, verfbussen of verfstiften. Waterverf mag niet.

Thema
Het thema van het langste schilderij van Nederland is ‘Kleurig jong en oud’. Een breed thema en de organisatie is dan ook heel benieuwd hoe alle schilders -er zijn er inmiddels al vijfhonderd- dat thema gaan invullen.

Vrijwilligers
Schilders zijn nog steeds welkom, maar ook andere vrijwilligers. De doeken van 75 centimeter en minimaal 1 meter lang moeten naadloos aan elkaar worden genaaid. Daarvoor zijn nog vrijwilligers nodig. De onthulling van het schilderij vindt plaats op zaterdag 8 september. Om dat in goede banen te leiden, zijn eveneens vrijwilligers welkom. Groepen van verenigingen, vrienden, collega’s en straten: iedereen kan meedoen.

Sponsors
Nog meer sponsors zijn welkom. ‘Wij geven hen er iets voor terug door publiciteit en reclame via de site, Twitter en Facebook in de trant van een filmpje, een review en foto’s. Natuurlijk komt er een vermelding op de site’, zo meldt de organisatie op de speciale website.
Ook andere zaken zijn welkom: kwasten, versnaperingen voor de deelnemers, muzikale bijdragen en andere activiteiten rond de onthulling, ballonnen, een stadsomroeper. Wie foto’s en filmpjes instuurt, maakt kans op het winnen van leuke prijzen.

Goed organiseren
De organisatie wil van de onthulling een mooi evenement maken. ‘Er moet een leuk feest zijn. ‘Het is een heel georganiseer. Je moet dus een goed overzicht en een goede planning hebben. Voor informatie: website, https://hlsvn.webnode.nl mailadres info@bsvdeballast.nl facebook: www.facebook.com/HLSVN